Skip to Content
Chip checken kan je huisdier helpen

Chip checken kan je huisdier helpen

Campagne roept honden- en kattenbaasjes op om contactgegevens te controleren

Vlaams dierenminister Ben Weyts vraagt honden- en kattenbaasjes om de chip van hun huisdier te checken. Eén op de 5 gechipte honden staat immers niet correct geregistreerd. Bovendien zorgen strengere privacyregels er sinds deze maand voor dat de gegevens op de chip minder makkelijk zichtbaar zijn. Zo wordt het moeilijker om verdwaalde honden en katten terug thuis te brengen. Wel kunnen eigenaars ervoor kiezen om de gegevens op hun chip openbaar te maken. Dat kan via www.checkjechip.be, waar je als baasje ook kan nagaan of je dier correct geregistreerd staat. Minister Weyts lichtte de campagne vanmorgen toe bij Dierenbescherming Mechelen.

Story image

Contactgegevens zijn voortaan niet langer openbaar
Elk jaar lopen er duizenden honden en katten in Vlaanderen verloren. Die dieren vinden gelukkig hun baasje terug als ze correct geregistreerd staan in de online databank DogID (voor honden) of CatID (voor katten). De registratie gebeurt door de dierenarts bij elke adoptie of aankoop.

Concreet moet elke hond of kat geïdentificeerd worden met een microchip voor het dier verhandeld wordt of ter adoptie wordt aangeboden. Op die chip staat een identificatienummer dat gelinkt is aan de contactgegevens van de eigenaar. Door de chip uit te lezen, kan het baasje snel gevonden worden. Tot voor kort kon iedereen met een chiplezer deze gegevens inkijken.

Sinds 1 mei zorgen strengere Europese privacyregels ervoor dat deze contactgegevens niet langer openbaar zijn. Alleen dierenartsen, dierenasielen, de politie en een aantal overheidsdiensten kunnen nu nog alle info op de DogID of CatID raadplegen. Er is wel een alternatief: je kan als eigenaar toestemming geven om je contactgegevens openbaar te maken. Dan worden je naam, telefoonnummer en e-mailadres zichtbaar voor iedereen die de chip uitleest. Zo kan je dier makkelijker en sneller terug thuisgebracht worden.

Registratie checken via checkjechip.be
Vlaams dierenminister Ben Weyts lanceert nu de campagne www.checkjechip.be. Via deze website kunnen eigenaars nagaan of hun kat of hond correct geregistreerd staat, hun contactgegevens aanpassen en openbaar maken. Uit onderzoek blijkt trouwens dat vandaag 20% van de gechipte honden niet correct geregistreerd staat in de databank. Vaak gaat het om oude adresgegevens of gegevens van vorige eigenaars, waardoor de zoektocht naar het echte baasje alleen maar langer duurt. Daarom is het ook belangrijk om de gegevens die gekoppeld zijn aan je DogID of CatID up-to-date te houden.

“Doe je dier een plezier: check die chip. Het kan in geval van nood echt een verschil maken”, zegt Dierenminister Ben Weyts. “Vroeger waren al je gegevens automatisch openbaar, tenzij je nadrukkelijk aangaf dat je die info privé wilde houden. Door de Europese privacywetgeving is het nu omgekeerd: al je gegevens zijn automatisch beschermd, tenzij je ze zelf openbaar wil maken. Wil je je contactgegevens voor iedereen zichtbaar maken, dan volstaat het om dit aan te vinken in het dossier van je hond of kat. Je krijgt toegang tot het dossier door je rijksregisternummer te koppelen aan het chipnummer van je kat of hond. Ook dat kan gemakkelijk via www.checkjechip.be."

Ambassadeurs Natalia, baasje van Wolf, en Karl Vannieuwkerke, baasje van Lily, helpen alvast de registratieboodschap mee te verspreiden via sociale media.

Story image

Voor meer info:

RCA I Evelien Olaerts I evelien@rca.be I 0496 15 18 30